Dificil să întâlnești un om căruia nu-i place cafeaua. Băutura aromată, pentru mulți din noi, a devenit salvarea noastră de dimineață, ne încarcă de energie și dispoziție bună pe întreaga zi. Deseori se întâmplă să nu dispunem de timp la prepararea ei...
O decizie înțeleaptă – cumpărați o cafetieră. Achiziționarea ei va optimiza procesul și însuși gustul cafelei. Trebuie doar să alegeți varianta cea mai bună. Haideți să analizăm la ce criterii trebuie să trageți atenția când alegeți o cafetieră bună. Vom începe cu tipurile.
Bine, ați conștientizat că fără cafetieră cu vă descurcați și ați decis s-o cumpărați. A rămas doar să decideți pe care s-o achiziționați. Să facem cunoștință cu cele 3 tipuri de cafetiere existente:
Și ca o categorie aparte, vom menționa French press-urile. De ce? Aflăm în continuare.
Presa franceză – cel mai simplu și accesibil dispozitiv de prepararea băuturii. Vizual seamănă cu un ceainic. Totuși, se diferențiază prin forma mai adâncă, gura de turnare și presa, care a devenit partea importantă a dispozitivului.
Pentru a pregăti o cafea aromată este nevoie doar de câțiva pași:
În rezultat veți ține în mâini o ceașcă de cafea delicioasă, fierbinte și potrivită la gust. Tăria poate fi regulată prin cantitatea de apă adăugată. Pentru ca băutura să reușească să se infuzeze, recomandabil este să utilizați boabe de cafea mai puțin măcinate.
Cafetiera French press este o alternativă excelentă pentru cei care preferă cafeaua, dar nu reușesc să o prepare la ibric.
Acest tip a cucerit demult inima multor amatori de cafea. Dragostea apare atunci când lucrurile sunt simple și ușor de utilizat.
Astăzi, pe piață, se poate întâlni două modele:
Avantajele și dezavantajele cafetierei gheizer:
Cafetierele mokka constau din două compartimente: cea de jos – predispusă apei, iar în cea de sus se adună băutura preparată. La mijloc se află un filtru unde se adaugă cafeaua măcinată. Când aparatul se încălzește, prin filtru se ridică apa, trece prin stratul de cafea, are loc extracția și cafeaua nimerește în rezervorul de sus.
În comparație cu utilizarea cafetierei cu presă, cafeaua preparată cu mokka este mai aprinsă la culoare și mai tare.
Cafetierele moderne cu picurare – aparatele ușor de utilizat. Este suficient să adăugați apă în rezervor, cafea în filtru și să porniți dispozitivul. După câteva minute, băutura pregătită curge într-un dispozitiv prin care se toarnă în cești.
Vom specifica care sunt punctele tari și mai puțin tari ale acestui tip de cafetiere.
Pentru ca să gătiți o cafea gustoasă în cafetiera cu picături, specialiștii recomandă utilizarea boabelor de cafea mai puțin măcinate.
Dacă doriți o varietate de băuturi, atunci este timpul să atrageți atenția la espresoare. Cu el puteți să pregătiți câteva tipuri de cafea: espresso, americano, latte, cappuccino. Espresoarele constau din dispozitiv pentru apă, încălzitor și un filtru detașabil pentru cafeaua măcinată.
Modul de funcționare este suficient de simplu, doar că prepararea în sine depinde de dvs și arată în felul următor: cafeaua măcinată este plasată în filtrul aparatului, după care este presată în suport. După aceea, apa fierbinte, sub presiune înaltă, trece prin suportul cu cafea, prin filtru și nimerește în ceașcă. Cafeaua pregătită astfel este concentrată și are un efect ridicat de revigorare.
În funcție de principiul funcționării, espresoarele se împart în două tipuri:
La fel ca alte dispozitive tehnice, espresoarele au puncte tari și puncte slabe:
În pofida dezavantajelor, cafeaua din espresor, după gust, este mult mai pronunțată decât o cafea de la aparatul cu picurare.
Aparate de cafea sunt multe: mici și mari, culori și modele diferite, cu un sistem de funcții enorm sau doar cele predispuse pregătirii unui americano. Prin urmare, cărui model să-i dăm predilecție? Dacă timpul dvs este limitat, atunci nu vă complicați și alegeți un French Press sau un gheizer.
Cerințele sunt minime:
Dacă ați optat pentru un model automat, atunci atrageți atenția la următoarele criterii:
Acest principiu arată numărul maximal de cești de cafea pe care aparatul îl poate pregăti dintr-o singură funcționare. Se ia în calcul numărul de cești sau litrii. De exemplu, un aparat de cafea poate prepara, dintr-o funcționare, 5 căni, echivalentul a 1 litru.
Dacă veți face cafea pentru dvs sau pentru o familie mică – dispozitivul, cu capacitate medie de 3-4 căni, este destul.
Unele aparate de cafea au funcția de măcinare a boabelor de cafea. În asemenea situație, veți putea regla independent saturația și tăria băuturii. Nu este cazul să alegeți un aparat scump și plin de funcții. Pentru uzul casnic este suficient unul cu 3-4 nivele de măcinare.
Cele mai răspândite materiale: oțel inoxidabil și ceramica. Cafetierele cu râșniță, din oțel inoxidabil, sunt foarte viabile, rezistente la coroziune, cu durată de viață lungă și simplu de utilizat. Cu toate acestea, supraîncălzirea îi dă cafelei o notă specifică. Ceramica – rămâne mult timp ascuțită, nu arde boabele, dar când se macină boabele mai tari, se poate ajunge la inutilizare.
Dacă preferați cafeaua cu lapte, de exemplu, latte sau cappuccino, fără aparatul respectiv, care este predispus să spumeze laptele, nu vă puteți descurca. Există model automat și clasic (Panarello). Printre modelele cafetierelor ieftine puteți găsi un aparat mecanic. Este destul să scufundați duza în laptele rece și să-l spumați cu ajutorul aburilor. În dispozitivele scumpe această funcție este automatizată.
Blocul termic și boilerul pentru încălzirea apei este situat în dispozitiv. Principiul de funcționare este considerabil diferit. Pentru uzul casnic sunt potrivite aparatele de cafea cu bloc termic. Ele asigură încălzirea rapidă a apei cu un consum minim de energie electrică. Dacă consumul de energie și viteza de pregătire nu joacă un rol important, atunci vă puteți opri la aparate de cafea cu mini-boilere.
Încă o opțiune, pe care nu o găsim în toate aparatele de cafea, dar care totuși există – funcția de detartrare. La unele modele curățirea de tartru se conectează automat, după prepararea unui anumit număr de cești de cafea. Detartrarea regulată vă va ajuta să mențineți dispozitivul de cafea într-o stare excelentă și va prelungi durata de viață. De aceea, înainte de-a cumpăra un dispozitiv, asigurați-vă că e o cafetieră profesională și are funcția respectivă.
Nu în ultimul rând, luați în calcul construcția, mărimea și designul dispozitivului. Comoditatea utilizării este oferită de numărul țevilor de picurare, prezența tuturor tuburilor necesare și altele.
Să rezumăm. Piața actuală ne prezintă o varietate de aparate pentru cafea, de aceea, amatorii de cafea au din ce alege. Vă rămâne să decideți cu modelul, luând în considerare preferințele personale – cafetiere cu capsule, cu picurare, mokka, French Press.
Cafetiere, în Moldova, într-un asortiment larg, sunt în magazinele Bomba: de la modele standard, cu funcții minime, până la cele mai performante, cu ajutorul cărora vă veți simți un barista adevărat. Prețuri avantajoase, sistem de loialitate, cumpărături în rate cu 0% dobândă.