backInapoi

Capacitatea sistemului de încălzire centralizată nu este întotdeauna suficientă pentru a încălzi o încăpere. Există și zone unde aceasta lipsește complet. Cea mai bună soluție în astfel de situații este un simplu încălzitor electric. Dar ce tipuri există și cum îl alegeți pe cel mai bun încălzitor pentru casă? Haideți să vedem.

În acest articol

Tipuri de încălzitoare: ce trebuie să știți?

Înainte de a ne aventura în „lumea încălzitoarelor”, să analizăm principalele tipuri existente astăzi. Ne vom opri asupra celor mai răspândite și căutate:

Alegerea depinde de nevoile dvs. și de suprafața încăperii care trebuie încălzită.

Încălzitoare cu ulei

Ca aspect, radiatorul cu ulei seamănă cu acele calorifere, folosite în sistemul de încălzire centralizată, pe care le cunoaștem cu toții. În interiorul celor electrice se află elementele metalice de încălzire, care sunt înconjurate de un ulei tehnic special. Acest ulei se încălzește, iar căldura pe care o emite este distribuită uniform pe întreaga unitate. Datorită roților, radiatoarele electrice sunt ușor de transportat dintr-o cameră în alta.

oil-heater
+ Avantaje
  1. Sunt sigure împotriva incendiilor;
  2. Sunt silențioase;
  3. Nu ard oxigen;
  4. Sunt folosite o perioadă îndelungată;
  5. După oprirea energiei electrice, păstrează căldura în cameră pentru mult timp.
  6. Dacă este prevăzut un termostat și un temporizator, nu necesită oprire manuală;
  7. Sunt mobile;
- Dezavantaje
  1. Sunt grele;
  2. Trebuie să așteptați mult până când uleiul se încălzește și începe să emane căldură;
  3. Сonsumă multă electricitate, despre modelele puternice;

Dacă alegeți, totuși, un încălzitor cu ulei, acordați atenție grosimii pereților și numărului de secțiuni: pereții groși se încălzesc mai greu, dar păstrează căldura pentru o perioadă mai îndelungată.

Convectoare

Simplitatea și eficiența aparatului au făcut ca acest tip de încălzitor să fie cel mai căutat. Convectoarele electrice smart sunt utilizate în apartamente, birouri și case. Datorită caracteristicilor, acest dispozitiv poate înlocui cu încredere sursa principală de încălzire. Încălzirea încăperii se realizează prin trecerea aerului prin elementele de încălzire. Ulterior, conform legilor fizicii, aerul cald se ridică sus, iar aerul rece coboară. După care procesul se repetă și întreaga încăpere se încălzește. Circulația continuă a aerului asigură o încălzire uniformă a întregii încăperi. Încălzitorul convector are următoarele avantaje și dezavantaje:

oil-heater
+ Avantaje
  1. Este silențios;
  2. Mobilitate mare (sunt prevăzute roți pentru montajul pe podea, iar folosind un suport, dispozitivul poate fi montat pe perete);
  3. Siguranță împotriva incendiilor. Pot fi lăsate chiar și în camera copilului;
  4. Eficiență energetică de 99%
  5. Incălzire rapidă a încăperii;
  6. Dimensiuni mici;
  7. Protecție împotriva supraîncălzirii;
  8. Nu arde oxigen;
- Dezavantaje
  1. Intr-o încăpere prăfuită, răspândesc praful;

Încălzitoare cu infraroșu

Există două tipuri: electrice și pe gaz. Primul tip este utilizat frecvent pentru încălzirea apartamentelor, caselor și garajelor, în timp ce al doilea este potrivit pentru încălzirea zonelor de vacanță, teraselor și foișoarelor.

electric-heater

Încălzitoare cu infraroșu electrice

sofa

Încălzitoare cu infraroșu pe gaz

Încălzitoarele cu infraroșu, asemenea soarelui, emit energie termică care este absorbită de suprafețele din jur. Ca rezultat, nu este încălzit volumul încăperii, ci pereții, echipamentele și pielea oamenilor. Ulterior, căldura de la aceste suprafețe este transmisă oamenilor. În plus, încălzitorul cu infraroșu are și câteva particularități: de exemplu, puteți crea zone cu încălzire locală, ceea ce reduce semnificativ consumul de energie electrică.

Încălzitorul cu infraroșu cu termostat este foarte căutat, deoarece nu doar că încălzește rapid încăperea, dar menține și temperatura la nivelul setat, reducând consumul de energie electrică cu până la 60%.

infro-red
+ Avantaje
  1. Funcționare silențioasă;
  2. Consum economic de energie;
  3. Concentrarea căldurii pentru încălzirea unei singure zone;
  4. Nu generează praf;
  5. Durată lungă de viață;
- Dezavantaje
  1. Nu sunt potrivite pentru încălzirea unor suprafețe mari;
  2. Incălzire puternică a suprafeței exterioare;

Aeroterme (termoventilatoare cu aer cald)

Cel mai simplu și accesibil aparat de încălzire este termoventilatorul. Această tehnologie poate încălzi o încăpere de dimensiuni mici. Puterea dispozitivelor variază între 2,0 și 2,5 kW. Ventilatorul cu aer cald poate fi plasat pe podea, pe masă și, de asemenea, poate fi ușor montat pe perete. Acordați atenție punctelor forte și slabe ale dispozitivului.

oil-heater
+ Avantaje
  1. Incălzire rapidă;
  2. Dimensiuni compacte;
  3. Protecție împotriva supraîncălzirii;
  4. Oprire automată în caz de cădere;
  5. Greutate mică.
- Dezavantaje
  1. Arde oxigen;
  2. Emit zgomot în timpul funcționării;
  3. Poate apărea miros de praf ars.

Puterea încălzitorului

Bine, am stabilit tipul, următorul pas este alegerea puterii dispozitivului. Pentru calcularea puterii necesare, recomandăm utilizarea unei formule simple. Pentru aceasta, avem nevoie de indicatori precum suprafața încăperii și înălțimea plafonului. De exemplu, suprafața este de 30 m², iar înălțimea plafonului este de 3 m. Înmulțim aceste două valori și obținem volumul încăperii de 90 m³. Apoi, împărțim rezultatul obținut la coeficientul 30. Rezultatul arată că pentru o încăpere de 30 m², puterea încălzitorului ar trebui să fie de cel puțin 3 kW.

În plus, este important să luați în considerare următoarele aspecte: locația apartamentului (pe partea nordică sau sudică), existența fisurilor la ferestre sau în pereți, curenții de aer și altele. Dacă întâlniți aceste probleme, este recomandat să adăugați 20-30% la puterea obținută. În acest caz, încălzitorul de uz casnic pentru locuință va îndeplini cu siguranță corect funcțiile sale.

Controlul dispozitivului

Modelele simple dispun de un sistem de control mecanic – un set de comutatoare manuale și butoane care permit pornirea și oprirea dispozitivului, precum și reglarea temperaturii și puterii de încălzire. La atingerea unei temperaturi prestabilite, convectoarele electrice pot să se oprească automat.

Modelele moderne sunt echipate cu un sistem de control electronic, care constă dintr-un ecran tactil și un set de butoane. Aceste dispozitive oferă o mulțime de opțiuni. Unele modele pot fi pornite și oprite conform unui program prestabilit, pot menține o anumită temperatură în încăpere și altele. Cele mai avansate încălzitoare electrice sunt echipate cu module Wi-Fi sau Bluetooth, permițând pornirea dispozitivului de la distanță. Este suficient să descarci aplicația pe smartphone-ul tău și să te bucuri de confortul controlului de la distanță.

manager-control

Listă scurtă de sfaturi utile

Să rezumăm cele menționate mai sus:

  • Pentru încălzirea rapidă sau suplimentară a încăperii, cel mai bine este să folosiți un încălzitor cu ventilator. Însă, dacă intenționați să folosiți încălzitorul pe termen lung, este mai bine să alegeți un radiator cu ulei sau un convector.
  • Pentru încălzirea unui anumit loc, cele mai potrivite sunt încălzitoarele electrice cu infraroșu.
  • Nu uitați, aproape orice încălzitor usucă puțin aerul. Prin urmare, pe lângă achiziționarea încălzitorului, luați în considerare și umidificarea aerului din încăpere. Astăzi, pe piață există umidificatoare de aer de calitate și la prețuri accesibile, care vor menține nivelul optim de umiditate.

Indiferent de dispozitivul pe care îl alegeți, rețineți, în funcție de tipul de echipament ales necesită respectarea anumitor reguli de utilizare, care vor preveni incendiile și vor prelungi durata de viață a aparatului. De aceea, după achiziționare, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare.

De unde să cumperi un încălzitor electric în Moldova?

Iarna este aproape, vă gândiți intens să achiziționați un încălzitor? Ați ajuns în locul potrivit! Cele mai bune încălzitoare din Moldova, într-o gamă variată, sunt disponibile în magazinul de electrocasnice Bomba. Aici veți găsi modele de la branduri renumite precum Electrolux, Kraft, VEGAS, Vitek, Luxell, Heinner, Gorenje, Xiaomi, Timberk, SmartMi, BONJOUR, Saturn, Kumtel și altele. Convectoare de podea, ventilatoare cu aer cald, radiatoare secționale, încălzitoare cu infraroșu – cu siguranță veți găsi și veți putea cumpăra aparatul perfect.

De ce Bomba? Totul este foarte simplu: politică de preț avantajoasă, doar branduri verificate, posibilitatea de a achiziționa în rate și opțiunea de ridicare personală a comenzii.

Încălzitoarele de la magazinul Bomba vor face față cu succes încălzirii încăperilor în sezonul de iarnă și în perioadele de tranziție.

Care sunt tipurile de încălzitoare electrice?

Există mai multe tipuri de încălzitoare electrice.

  • Încălzitorul cu convecție încălzește aerul rece, care, după încălzire, se ridică și se răspândește în jurul camerei;
  • Un încălzitor cu infraroșu nu încălzește aerul, ci obiectele din jur și chiar pe dumneavoastră;
  • Încălzitor cu ulei - mai întâi se încălzește uleiul, după care acesta transferă căldura către corpul metalic, iar din acesta se încălzește aerul din încăpere.
  • Încălzitor cu ventilator - încălzește aerul și direcționează fluxul în direcția dorită de dumneavoastră.

Alegerea încălzitorului electric depinde de nevoile dvs. și de dimensiunea camerei.

Ce este mai bine să cumpărați: radiator cu ulei sau convector?

Radiatoarele cu ulei au nevoie de mult timp pentru a ajunge la temperatura de lucru, dar se răcesc destul de încet și redau căldura mai mult timp după ce sunt oprite. Un convector funcționează pe principiul circulației aerului și încălzește camera mai repede. Cu toate acestea, căldura din încăpere la oprirea convectorului "dispare" mai repede. Ce tip de încălzitor pentru locuința dumneavoastră este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră depinde de dumneavoastră!

Cum se determină capacitatea necesară a încălzitorului pentru o cameră?

Pentru a calcula puterea încălzitorului, puteți utiliza următoarea formulă. Vom avea nevoie de suprafața camerei și de înălțimea tavanelor. De exemplu, suprafața podelei este de 30 m2, iar înălțimea tavanului este de 3 m2. Înmulțiți acești doi indicatori și vom obține volumul camerei 90. Apoi împărțim rezultatul la un factor de 30. Rezultă că pentru o cameră de 30 m2 puterea încălzitorului ar trebui să fie de cel puțin 3 kW. Ce alte criterii ar trebui luate în considerare la alegerea unui încălzitor, citiți în ghidul: Cum să alegeți un încălzitor electric pentru casă din magazinul Bomba.

Unde să comandați un încălzitor electric de calitate pentru casă?

Încălzitoare electrice în Moldova într-un sortiment larg veți găsi în magazinul de electrocasnice Bomba. Avem încălzitoare de la producători renumiți, cum ar fi Electrolux, Kraft, Vitek, Heinner, Gorenje, Xiaomi, Timberk, SmartMi, BONJOUR, Kumtel și mulți alții. Lucrăm numai cu mărci de încredere, garantăm un raport optim preț-calitate a mărfurilor, precum și achiziționarea pe credit în condiții avantajoase.


Diagonală, rezoluție, tip de matrice, rată de reîmprospătare...nu știți de unde să începeți alegerea unui televizor? Dar nu vă faceți griji! Haideți să înțelegem împreună această întrebare, astfel încât să puteți face alegerea corectă.

31.05.2024

O mașină de spălat nu este o achiziție obișnuită. Pentru a cumpăra o tehnică bună, merită să luați în considerare o serie de parametri. Care dintre aceștia? Vă spunem în continuare.

21.05.2024

Când vine vorba de alegerea unui frigider, fiecare dintre noi își dorește să găsească un model care să reziste mult timp și fără nicio reclamație. Cu toate acestea, varietatea de modele face dificilă alegerea opțiunii potrivite... Citiți ghidul

17.04.2024

În perioada de pe 1 mai - 31 mai 2018, cumpără în Bomba o unitate de mărfuri SEB (Tefal, Moulinex, Rowenta, KRUPS) și obține un cadou!

01.05.2018