• Tehnică de bucătărie
 • Aparate de uz casnic
 • Telefoane, TV și Audio
 • Laptopuri și echipamente IT
 • Sport și activități
 • Frumusețe și sănătate
 • Casă și grădină
 • Tehnică auto
 • Produse pentru copii
backInapoi

Cum să alegeți o tigaie bună

Pentru ca mâncarea să fie preparată așa cum a fost gândită, aveți nevoie de ustensile de înaltă calitate pentru prepararea acesteia. Mai devreme sau mai târziu, fiecare gospodină ajunge la această concluzie. Și dacă pentru vase și lopățele  una dintre cerințele principale va fi confortul pentru o anumită persoană, atunci cu tigăile nu este atât de simplu. Ce fel de tigaie există și cum să alegi una bună?

Ce fel de tigăi există și pentru ce scopuri?

Pe scurt,  tigaia este  un vas pentru prăjirea alimentelor. Dar, de fapt, aplicarea sa este puțin mai largă: în ea puteți nu numai să prăjiți, ci și să tocați și să fierbeți sosuri și să coaceți mâncarea în cuptor.

Prin urmare, există destul  de multe tigăi și fiecare se potrivește  pentru propriul său mod special de gătit. Pentru a înțelege cum să alegeți o tigaie și care tigaie este cea mai bună, trebuie mai întâi să vă dați seama la ce servește.

Tigaie universala

Una  care poate fi găsită  în fiecare casă: rotundă, de o înălțime medie și grosimea peretelui diferită, cu un singur mâner, cu un diametru universal. De regulă, cei care nu sunt prea dornici de gătit o folosesc pentru toate: de aceea este numită universală.

Poate fi realizată din orice material pentru tigăi - de la fontă la aluminiu, acoperirea poate fi, de asemenea, oricare.

Se folosește și pentru orice fel de mâncare: în ele puteți prăji ouă sau cartofi, pește, face sos, faceți o prăjitură pentru supă. Acesta nu este un fel de mâncare special, dar va face față funcției sale principale.

            Tigăile universale au diferite diametre. Se crede că trebuie să alegi             dimensiunea în funcție de numărul membrilor familiei: pentru doi, este suficientă o tigaie cu un diametru de 22 cm, pentru trei - 24 cm, de la cinci la opt persoane - 28 cm.

Tigaie pentru clatite

O tigaie bună pentru clătite este unul  dintre principalele secrete în prepararea clătitelor delicioase. Se vor coace  mult mai repede și va fi mai ușor de prăjit atunci când sunt gătite în tigaia potrivită.

Cu ce se deosebește de cea universală? În primul rând, înălțimea pereților: sunt scunde, deci este convenabil să întoarceți clătita. În al doilea rând, partea de jos: trebuie să fie suficient de groasă pentru a menține temperatura dorită pentru o lungă perioadă de timp. În al treilea rând, mânerul ar trebui să fie confortabil. În al patrulea rând, greutatea tigăii trebuie să fie potrivită pentru persoana care coace clătitele: pentru a turna aluatul, tigaia trebuie ridicată de fiecare dată. Și dacă este prea grea, va fi incomod să gătești în ea.

Din ce sunt făcute tigăile pentru clătite? Alegerea materialelor este excelentă: aluminiu cu teflon, acoperire din ceramică sau marmură, cupru, fontă.

Diametrul tigăii trebuie ales în funcție de mărimea clătitelor preferate: în tigăi cu diametrul de până la 20 cm se obțin clătite îngrijite, dar pentru a pune umplutura în ele vor fi prea mici.

Tigaia pentru clătite este potrivită nu numai pentru clătitele tradiționale, ci și pentru coacerea  blinelelor.

Tigaie - grătar

Tigaia -grătar este potrivită pentru pregătirea cărnii sau a legumelor. Particularitatea sa este fundul nervurat: grăsimea din carne curge în jos în caneluri, astfel încât mâncarea nu este atât de grasă și fără zgură. Apar dungi pe suprafața cărnii, a peștelui sau a legumelor atunci când se prăjesc într-o astfel de tigaie.

Atunci când alegi o tigaie pentru grătar, trebuie să fii atent la materialul din care este fabricată: fonta se potrivește mai bine, deoarece se încălzește uniform pe toată suprafața și se răcește încet, dar sunt grele; aluminiul este mai ușor, se încălzește mai repede și este acoperit cu un strat antiaderent, dar de obicei  durata de viață este mică; ceramica este sigură și poate rezista la temperaturi ridicate, dar destul de fragilă. Ce tigaie să cumpărați? Depinde de caracteristica lor.

Bucătarii recomandă să luați o tigaie-grătar: astfel alimentele se încălzesc mai uniform.

Tigăile -grătar sunt rotunde, ovale și de formă pătrată. Forma nu afectează calitatea, alegerea depinde doar de preferințele individuale.

Tigaie-wok

Este o versiune asiatică pentru gătitul diverselor feluri de mâncare. Se diferențiază de alte tigăi prin formă: pereți subțiri,  înalți și rotunzi și fundul puțin mai îngroșat, care are o circumferință mult mai mică decât marginea superioară a tigăii. Această formă de tigaie garantează prăjirea rapidă la temperaturi ridicate: pereții se încălzesc rapid.

Această tigaie este folosită pentru gătitul legumelor, peștelui, cărnii. De obicei, alimentele sunt tăiate în paie subțiri. Dar, în general, într-un wok, puteți nu numai să prăjiți, ci și să tocați și să prăjiți și să gătiți supă și să o folosiți ca un cazan dublu.

Există două opțiuni pentru gătirea alimentelor în această tigaie: fie rumenire ușoară, fie caramelizare. Când se caramelizează, mâncarea trebuie aruncată în sus în timp ce țineți tigaia. Pentru caramelizare, tigaia trebuie aleasă după  greutate: nu va fi atât de ușor să ridicați o tigaie din fontă.

Alegerea numărului de mânere depinde  de greutate și dimensiune: wok-ul vine cu unul sau două mânere. Dacă tigaia este mare, este mai bine să alegeți două mânere, dacă este mai mică și este necesară pentru caramelizare, va funcționa cu un singur mâner.

Acestea sunt doar câteva tipuri de tigăi pentru scopul lor. Lista este mult mai largă, dar acestea sunt unele dintre cele mai populare. Care tigaie este mai bună depinde de gazdă.

Din ce sunt făcute tigăile?

Până acum câteva decenii, nu existau multe tigăi de ales: fontă grea, aluminiu nesănătos sau oțel inoxidabil, pe care totul arde de obicei.

Acum există mai multe opțiuni. Să luăm în considerare ce avantaje și dezavantaje au diferitele materiale.

Cum să alegi o tigaie din fontă?

Tigaia din fontă este un clasic: a fost folosită din cele mai vechi timpuri.

Pro:

 • durabilitate;
 • siguranță;
 • temperatura ridicata de incalzire;
 • se potrivește  pentru diverse plite;
 • distribuie uniform căldura;
 • nu va fi zgâriat de lame metalice, furculițe etc.;
 • mâncarea pe fontă nu arde.

Neajunsuri:

 

 • sunt grele;
 • alimentele nu pot fi păstrate în ea;
 • va rugini în timp, dacă nu este îngrijită.

La ce să atragi atenția atunci când cumperi o tigaie din fontă?

 1. Scopul tigăilor: tigăile din fontă sunt diferite. Fonta se potrivește pentru tigăile universale și grătar. Însă tigaia pentru clătite din fontă nu este pentru toată lumea: este destul de grea, este dificil să o ridicați de fiecare dată când trebuie să turnați aluatul.
 2. Diametrul tigăii: mic - pentru două persoane, de la 28 cm - pentru cinci persoane sau mai mult.
 3. Mâner: Tigaia cu mâner detașabil poate fi introdusă în cuptor. Mânerele din metal turnat, pe de altă parte, sunt nesigure: ușor  te  frigi de ele.
 4. Turnarea: nu trebuie să existe fisuri, caneluri, zgârieturi la suprafață. Ar trebui să fie netedă, uniformă, lustruită.

Cum se alege o tigaie acoperită cu teflon?

O acoperire antiaderentă din teflon se aplică de obicei pe tigăile din aluminiu. Acest lucru face ca aluminiul să fie sigur și nu arde alimentele la suprafață.

Pro:

 • se încălzește rapid;
 • mâncarea nu se arde;
 • ușor de întreținut;
 • ușoare și confortabile;

Neajunsuri:

 • poate fi zgâriată  cu obiecte metalice;
 • nu suportă temperaturi ridicate și scăderi de temperatură;
 • dacă stratul de acoperire este deteriorat, tigaia nu poate fi folosită.

La ce să atragi atenția atunci când cumperi o tigaie acoperită cu teflon?

 1. Suprafața tigăii trebuie să fie netedă și uniformă. Nu ar trebui să existe nici o singură zgârietură sau ciob, altfel tigaia nu poate fi folosită pentru gătit.
 2. O tigaie cu grosimea peretelui mai mică de 6 mm este mai ușoară, dar se va deteriora  rapid. Așadar, merită să alegeți o grosime a peretelui de 6 mm. Dacă este imposibil de determinat prin ochi, atunci o  alegeți în funcție de greutate: merită să o alegeți pe cea mai grea.
 3. Fundul trebuie să fie suficient de gros, astfel încât tigaia să nu să se răcească la fel de repede. Dacă fundul are o grosime mai mică de 5 mm, atunci tigaia este destinată  pentru arăgaz. Dar pentru cele electrice este nevoie de o grosime mai mare.
 4. Un mâner turnat va dura mai mult decât unul înșurubat. Dar dacă mânerul este metalic, atunci este ușor să te frigi de  el.

Cum să  alege o tigaie cu un strat de ceramică?

Însăși  tigaia poate fi realizată din diferite materiale: aluminiu, oțel inoxidabil și fontă, care sunt ascunse sub un strat de ceramică. De ce este atât de bun?

Pro:

 • mâncarea practic nu arde: puteți găti fără ulei;
 • durabilitate;
 • puteți utiliza lame dure: învelișul nu va fi zgâriat;
 • ușor de întreținut;
 • poate fi spălată în mașina de spălat vase (nu toate modelele);
 • arată frumos: vine în diferite culori.

Neajunsuri:

 • acoperirea este destul de fragilă: se teme de schimbările de temperatură, de șocuri, de contactul prelungit cu apa;
 • este scumpă.

La ce să atragi atenția atunci, când cumpărați o tigaie din ceramică?

 1. Este important ce metal este sub  acoperire:  poată fi din fontă, aluminiu și oțel inoxidabil. Iar materialul din care este făcută tigaia afectează modul în care se încălzește. Prin urmare, merită să alegeți ceea ce este mai convenabil: fonta se încălzește mai mult, dar poate rezista la temperaturi ridicate; aluminiul se încălzește rapid, dar și se răcește rapid; Când este încălzit, oțelul se comportă la fel ca aluminiul, dar tigaia va rămâne în siguranță dacă stratul este deteriorat brusc.
 2. Mânerul turnat este mai  preferabil, deoarece durata de viață a tigăii ceramice va fi mai lungă. Un mâner înșurubat poate cădea mai repede decât se deteriorează tigaia.
 3. Cu cât fundul este mai gros, cu atât tigaia nu se va deforma.

Cum să alegi o tigaie din oțel inoxidabil?

O tigaie din oțel inoxidabil este la fel de ușoară ca aluminiul, dar la fel de sigură ca fonta.

Pro:

 • arată bine;
 • este ușoară;
 • nu se teme de schimbările de temperatură;
 • nu se deteriorează de obiectele metalice;
 • fără pretenții în îngrijire;
 • durabilă.

Neajunsuri:

 • se încălzește încet;
 • nu se încălzește prea mult: nu puteți face o crustă prăjită;
 • dacă fundul este cu un singur strat, mâncarea va arde.

La ce să atrageți atenția atunci când cumperi o tigaie din oțel inoxidabil?

 1. Grosimea fundului trebuie să fie de cel puțin 3 mm.
 2. Este mai bine să alegeți o tigaie cu fund multistrat: partea inferioară este mai groasă, tigaia este mai grea, prețul este mai mare.

Ce tigaie nu ar trebui să alegi?

Tigăile, diferite ca scop și material, au proprietăți diferite. Și pentru fiecare există argumente pro și contra. Există însă două tipuri de tigăi care nu sunt recomandate pentru cumpărare: aluminiu și monostrat inox.

Aluminiu neacoperit este nesănătos și nepotrivit pentru gătit.

O tigaie din oțel inoxidabil cu un singur strat este ieftină, dar mâncarea va arde pe ea, iar tigaia în sine se va deforma destul de repede.

Ce tigaie să alegi dintre două identice?

Una care este mai grea, dar confortabilă în greutate. Cu cât sunt mai multe straturi de acoperire și fundul este mai gros, cu atât este mai ușor să gătești o  mâncare delicioasă.

Să rezumăm

Tigaie din fontă: grea, dar durabilă. Va servi mult timp și în mod regulat, dar trebuie să vă adaptați la greutatea ei. Ideal pentru tigaie universală  și grătar. Tigaia pentru clătite și wok  sunt discutabile cu un singur mâner: destul de grea pentru a  o ridica constant.

Tigaie din aluminiu cu strat antiaderent: ușoară, dar de scurtă durată. Deși baza de aluminiu se va deforma în timp, o tigaie de calitate va rezista mult timp. Stratul de acoperire trebuie ales în funcție de preț: o tigaie cu un strat de ceramică durează mai mult, dar este mai scumpă; acoperirea cu teflon nu durează atât de mult, dar costă mai puțin.

Tigaie din oțel inoxidabil: combină greutatea unui aluminiu și siguranța unei fonte. Cu ea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la sănătatea familiei dacă stratul antiaderent este deteriorat: oțelul nu emite substanțe nocive. Dar trebuie să alegeți o tigaie din oțel mai atent decât altele: mâncarea va arde într-o tigaie cu fundul cu un singur strat.

Toate modelele de tigăi la găsiți  în  magazinul Bomba.


Diagonală, rezoluție, tip de matrice, rată de reîmprospătare...nu știți de unde să începeți alegerea unui televizor? Dar nu vă faceți griji! Haideți să înțelegem împreună această întrebare, astfel încât să puteți face alegerea corectă.

31.05.2024

O mașină de spălat nu este o achiziție obișnuită. Pentru a cumpăra o tehnică bună, merită să luați în considerare o serie de parametri. Care dintre aceștia? Vă spunem în continuare.

21.05.2024

Când vine vorba de alegerea unui frigider, fiecare dintre noi își dorește să găsească un model care să reziste mult timp și fără nicio reclamație. Cu toate acestea, varietatea de modele face dificilă alegerea opțiunii potrivite... Citiți ghidul

17.04.2024

Diminețile, o ceașcă de cafea este salvarea? Atunci, o cafetieră calitativă este esențial. Luați în considerare preferințele dvs, comparați mărcile și alegeți opțiunea perfectă, iar articolul nostru vă va ajuta cu siguranță în acest sens.

11.04.2024