Test-drive de 60 de zile la aparatele electrocasnice Beko 😱😱😱 Test-drive de 60 de zile la aparatele electrocasnice Beko 😱😱😱 Test-drive de 60 de zile la aparatele electrocasnice Beko
Detalii
 • Tehnică de bucătărie
 • Aparate de uz casnic
 • Telefoane, TV și Audio
 • Laptopuri și echipamente IT
 • Sport și activități
 • Frumusețe și sănătate
 • Casă și grădină
 • Tehnică auto
 • Produse pentru copii
Inapoi

Cum se alegi o plită de bucătărie?

Plita este o alternativă excelentă la un cuptor voluminos. Este compactă, ușor de utilizat și are multe avantaje:

 • economisirea spațiului în bucătărie
 • aspect estetic
 • o gamă largă de funcții suplimentare

Cumpărarea aparatelor electrocasnice independente: plită și cuptor - 100% garantează că funcționalitatea ambelor va îndeplini cerințele dumneavoastră specifice. Cum să alegeți o plită în conformitate cu toate caracteristicile unui aparat de uz casnic? Vom afla mai departe în articol.

Electrică sau pe gaz?

Primul lucru la care trebuie să fii atent este tipul de alimentare. Astăzi pe piață există opțiuni care funcționează: pe gaz, de la rețea, modele care combină două opțiuni de conectare. Ultima categorie de plite va fi relevantă în casele în care se observă deseori întreruperi ale alimentării cu gaz sau supraîncărcări ale rețelei electrice.

Panouri pe gaz

Destul de des, completul conține un set suplimentar de duze, astfel încât dispozitivul să poată fi transformat dintr-o sursă centrală de gaz în alimentarea cu combustibil dintr-o butelie (deoarece, în acest caz, va fi utilizat gaz lichefiat). Printre avantajele acestor dispozitive se numără:

 • cost accesibil (cel mai accesibil dispozitiv poate fi cumpărat cu 1300-3500 MDL)
 • capacitatea de a porni sau întrerupe instantaneu procesul de încălzire prin simpla rotire a supapei
 • puteți regla intensitatea alimentării cu combustibil

Dar, datorită ușurinței sale de utilizare, panoul pe gaz nu este lipsit de dezavantajele sale:

 • eficiență scăzută (în timpul funcționării, o parte din căldură merge la încălzirea camerei)
 • dispozitivul, dacă este utilizat incorect, poate fi incendiar și exploziv. Metoda de conectare mai complexă este mai mult o caracteristică cheie a dispozitivului decât un dezavantaj. S-ar putea să vă intereseze: Cum să alegi o cratiță cu vapori?

Dispozitive electrice clasice

Plita electrică are un principiu de funcționare foarte simplu: curentul trece prin elementele de încălzire, elementele de încălzire se încălzesc și transferă căldura pe suprafața arzătorului. Prin utilizarea elementelor de încălzire cu spirală, „cusute” în suprafețele cu sticlă-ceramică, panourile moderne sunt mai sigure decât cuptoarele vechi cu elemente de încălzire din fontă. La exterior, panoul are o suprafață plană, ceea ce simplifică foarte mult întreținerea.

Atunci când alegeți această categorie de plită, trebuie să atrageți atenție tipului de elemente de încălzire: rapid, halogen, Arzătoare de clasă Hi-Light. Prima opțiune este cea mai simplă, are un cost destul de bugetar (aproximativ 2900 MDL de plită) dintre toate opțiunile instalate în plite din sticlă-ceramică. Aceasta este o bobină care generează căldură atunci când este încălzită. Această opțiune se încălzește mai repede decât vechile cuptoare pe care se găteau clătite. Opțiunile cu arzătoare cu halogen sunt mai eficiente. În afară de bobina standard, au o lampă specială care degajă și căldură. Modelele cu arzătoare Hi-Light sunt considerate cele mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece pentru funcționare este utilizată o componentă de încălzire de tip panglică . În principiu, toate dispozitivele alimentate de la rețea sunt mai rapide decât alternativele pe gaz. Este imposibil să opriți încălzirea prin simpla apăsare a butonului datorită particularităților funcționării elementelor de încălzire. Este demn de remarcat faptul, că instalarea panourilor electrice necesită instalarea unui cablu suplimentar, format din trei nuclee cu o secțiune transversală de 6 mm fiecare.

Avantajele dispozitivului sunt următoarele:

 • ușurința gestionării și întreținerii
 • poate fi instalat și conectat de unul singur
 • nu este nevoie să cumpărați vase speciale
 • există o funcție de economisire a energiei.

Este demn de remarcat faptul că această categorie de plite nu este lipsită de dezavantajele sale:

 • dacă lichidul pătrunde în corpul dispozitivului, plita poate fi deteriorată
 • reparații costisitoare în caz de avarie. Acest lucru ar putea fi util: Cum să alegeți un frigider pentru mașină?
 • Ce ar trebui să știți despre modelele cu inducție?

Principiul de funcționare al acestei categorii de dispozitive este oarecum diferit de cuptoarele electrice obișnuite. În timpul funcționării, plita încălzește direct fundul recipientului instalat, nu toată plita. Potrivit cercetărilor, plitele cu inducție sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, dar necesită vase speciale. Are fundul plat și este fabricat din aliaje magnetice de metal. Dacă aveți numai cratițe și tigăi obișnuite în arsenalul dvs., atunci puteți folosi suprapuneri metalice speciale.

Atunci când alegeți astfel de dispozitive, ar trebui să atrageți atenție suprafeței elementului de încălzire (în unele modele se poate dovedi a fi mult mai mică decât cea desenată). Rezultatul unei astfel de achiziții poate fi deformarea vaselor (fundul se îndoaie, iar tigaia / cratița nu se plasează corect și se încălzește foarte rău) din cauza utilizării necorespunzătoare și, desigur, a gătitului inegal.

Avantajele aragazelor cu inducție:

 • consum redus de energie (doar 3,5 kW, în timp ce plita electrică clasică consumă 7 kW)
 • încălzirea rapidă a arzătorului (2-3 minute)
 • în timpul funcționării, numai zona plitei se încălzește, în timp ce întreaga suprafață rămâne rece
 • ușor de curățat (picăturile și resturile alimentare pot fi îndepărtate imediat, mai degrabă decât să așteptați ca aragazul să se răcească și murdăria să se usuce)
 • o gamă largă de funcții suplimentare (determinarea automată a zonei oalelor / cratițelor, cronometru, încălzire lentă etc.)
 • oprirea automată a dispozitivului dacă nu sunt așezate vase pe plită. Nu este numai eficient din punct de vedere energetic, ci și sigur

În ciuda numeroaselor avantaje, dispozitivele au dezavantaje minore:

 • cost mai mare decât modelele electrice
 • va trebui să înlocuiți toate vasele cu oale / tigăi cu un strat special
 • este interzis ca plita să intre în contact cu alte aparate electrice în timpul instalării (cu excepția unui cuptor de aceeași marcă cu ventilator încorporat)

Dimensiunile și zonele de gătit

Următorul parametru de selecție este aria suprafeței de lucru și, prin urmare, numărul de elemente de încălzire / arzătoare. Cea mai mare parte a dispozitivelor moderne este potrivită pentru încorporarea în blaturi (adâncime de aproximativ 60 cm). Lățimea poate varia de numărul de arzătoare (pot fi până la 7). Modelele cu patru arzătoare sunt considerate standard. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni mai compacte, atunci puteți alege un dispozitiv pentru 2 arzătoare, de numai 30-35 cm lățime. Pentru cei cărora le place să gătească mult, sunt potrivite modele mai mari (70-95 cm) cu 5-6 arzătoare. Este demn de remarcat faptul că, pentru plitele mari, ar trebui selectată și o hota mărită. Înainte de a face alegerea și a decide care plită este mai bună, ar trebui să vă gândiți la caracteristicile aparatului. Cele mai populare sunt dispozitivele cu un arzător mare cu trei circuite, în care diametrul de încălzire poate fi reglat în funcție de vasele utilizate. Dacă vorbim despre un panou pe gaz, remarcăm că trebuie să aveți un arzător cu două sau trei rânduri de flacără, care să asigure o încălzire rapidă și uniformă chiar și a cratițelor mari. Zona de gătit ovală este potrivită pentru gospodinele care preferă să gătească cele mai multe feluri de mâncare în forme alungite . Fanii bucătăriei asiatice ar trebui să arunce o privire mai atentă asupra arzătoarelor wok, care permit gătirea într-un vas concav (cazan, tigaie rotundă etc.). Acum producătorii de plite încearcă să extindă semnificativ funcționalitatea dispozitivelor. De exemplu, plitele cu inducție de la Gorenje combină două zone standard de gătit într-una mare. Vă poate interesa: Cum să alegeți o mașină de spălat vase?

Aspectul dispozitivului

Suprafața plitei este una dintre caracteristicile cheie pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când alegeți. Smalț. Cea mai bugetară opțiune este smalțul vechi bun. Dar nu are aspectul cel mai bun și, mai mult, nu este foarte practic. Zgârieturi și chiar locuri cioplite apar cu ușurință pe el. Pe de altă parte, aceasta este una dintre puținele acoperiri disponibile pe piață în diferite culori. Oțel inoxidabil. O opțiune mai rezistentă la uzură poate fi numită în siguranță oțel inoxidabil, ale cărui panouri arată mai prezentabil. Este foarte dificil să-l deteriorați, dar cele mai mici picături și murdărie, chiar și amprente, vor fi foarte vizibile. Prin urmare, dacă nu aveți chef să ștergeți în mod constant cuptorul, plitele inox nu sunt cea mai bună opțiune. Sticlă ceramică. Cele mai practice și ușor de întreținut dispozitive sunt cele din sticlă ceramică. Aceste modele au un aspect plăcut și vor completa perfect interiorul oricărei bucătării. Sticla termorezistentă se încălzește și se răcește rapid. Zona din jurul zonelor de gătit rămâne întotdeauna rece. Un avantaj important al panourilor electrice din sticlă călită este economia. Dar, spre deosebire de smalț și oțel, acest material este foarte fragil. Prin urmare, adesea se pot forma zgârieturi pe ele, care, cu o utilizare ulterioară, împiedică arzătoarele să se încălzească uniform. Sticla ceramică are un spectru larg de culori, tolerează perfect aplicarea inscripțiilor și a diferitelor pictograme. Prin urmare, nu vor exista probleme cu selectarea unui design care vă place.

Funcții de control

În funcție de configurație, comutatoarele de mod pot fi electronice sau mecanice. Modelele bugetare sunt adesea echipate cu comutatoare care trebuie rotite în direcția adecvată pentru a schimba modul sau a opri dispozitivul. Acestea sunt cele utilizate pentru panourile pe gaz. Comutatoarele pot fi ușor încastrate în carcasa dispozitivelor și pot fi utilizate numai când sunt pornite. Acest design protejează dispozitivul de pornirea accidentală. La modelele electrice se utilizează în principal panouri de afișare. O atenție specială trebuie acordată dispozitivelor de bucătărie codependente. Se găsesc în modelele combinate cu plită și cuptor. Sectorul de control în acest caz este situat pe suprafața frontală a cuptorului. Un astfel de „combo” va costa cu aproximativ 40% mai mult decât un panou independent, dar în cazul unei defecțiuni, gazda va pierde simultan două dispozitive importante.

Funcționalitate suplimentară a panourilor

 • aprinderea automată a plitei, care este pornită prin apăsarea unui buton special
 • sistemul de control al alimentării și oprirea automată în cazul în care focul se stinge brusc.
 • Posibilitatea de a seta un cronometru pentru fiecare plită. După ce a trecut timpul specificat, acesta se va opri pur și simplu.
 • Indicatorul de căldură reziduală este un semn special lângă fiecare sursă de căldură pentru a indica faptul că plita nu s-a răcit încă, prevenind astfel arsurile.
 • Oprirea plitei în caz de supraîncălzire.
 • Control automat al fierberii - un mod în care conținutul vaselor este adus la fierbere, iar apoi încălzirea este redusă la parametrii setați (relevanți pentru stingere).
 • Programe pentru prepararea bucatelor individuale, care vă permit să setați timpul de funcționare și temperatura necesară (dispozitivele individuale pot aminti 3-5 setări).
 • Blocarea pentru copii, blochează afișajul și toate butoanele de control.
 • Posibilitatea de a seta modul de păstrare la cald (în decurs de 10-15 minute).

Plitele moderne, pe lângă sarcina principală - recipientele de încălzire - au o gamă largă de funcții suplimentare. În cazul suprafețelor pe gaz acestea sunt:

Funcții suplimentare ale panourilor electrice:

Puteți selecta programul dorit sau puteți regla funcționarea plăcilor fierbinți prin intermediul meniului afișaj. Pentru ușurință în utilizare, fiecare dintre funcții are un simbol care se aprinde pe panoul LED când este activat.

Rezumând-o

Alegerea unei plite nu este doar o chestiune de confort la gătit, ci și de logistica corectă a bucătăriei. În primul rând, trebuie să decideți tipul sursei de alimentare pentru dispozitiv: - gaz sau electricitate. Mai departe - panoul va fi independent sau încorporat. Următorul pas este să selectați tipul și dimensiunea arzătoarelor, să decideți dacă aveți nevoie de arzătoare non-standard (wok sau încălzire rapidă). Apoi selectăm materialul. În mod ideal, este o sticlă ceramică universală, durabilă și ușor de întreținut. De exemplu, un panou cu două arzătoare este potrivit pentru un burlac (în funcție de preferințe, puteți alege gaz sau electric). Pentru a nu vă deranja prea mult cu curățarea, este mai bine să optați pentru o suprafață din inox. În acest caz, vor fi necesare un cronometru și o autoaprindere (în cazul alegerii unui model cu gaz). Dacă aveți un program încărcat (muncă, hobby-uri, copii și o mulțime de alte griji), atunci este mai bine să optați pentru o plită cu inducție. Se încălzește rapid și se răcește rapid, are o gamă extinsă de moduri și un cronometru de gătit. Pentru a reduce timpul de curățare, alegeți modele din sticlă-ceramică: suprafața rece din jurul arzătoarelor vă permite să îndepărtați rapid orice murdărie. Când înțelegeți clar de ce panou aveți nevoie, continuați cu alegerea unui producător. În acest caz, ar trebui să acordați preferință produselor mărcilor care sunt flagship-urile acestei zone. Acestea pot fi Indesit bugetare, dispozitive mid-range de la ELECTROLUX și GORENJE sau aparate premium de la Asko și KitchenAid. Acestea sunt companii cu o mare reputație, care sunt cunoscute în întreaga lume în primul rând pentru calitate și apoi pentru costul produselor. Principalul lucru de reținut este că, atunci când alegeți un panou de înaltă tehnologie, investiți în confortul și comoditatea dvs. și pentru întreaga familie.


Când vine vorba de alegerea unui frigider, fiecare dintre noi își dorește să găsească un model care să reziste mult timp și fără nicio reclamație. Cu toate acestea, varietatea de modele face dificilă alegerea opțiunii potrivite... Citiți ghidul

17.04.2024

Diminețile, o ceașcă de cafea este salvarea? Atunci, o cafetieră calitativă este esențial. Luați în considerare preferințele dvs, comparați mărcile și alegeți opțiunea perfectă, iar articolul nostru vă va ajuta cu siguranță în acest sens.

11.04.2024

Geniala invenție a omenirii – aparatul de cafea. Datorită acestuia, avem șansa zilnic să savurăm din aroma revigoratoare a cafelei. Cum să alegem cafeaua cea mai bună, care să corespundă așteptărilor personale, aflăm în continuare.

03.01.2024

În perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2020, în reţeaua de magazine Bomba are loc promoţia: «Avantaj dublu cu Vitek. Procurară tehnica Vitek în valoare de la 999 lei și participă la extragerea momentană a premiilor de valoare!»

30.11.-0001