backInapoi

Ce bicicletă să alegi?

O bicicletă, ca orice alt vehicul, trebuie să ofere nu doar o plimbare confortabilă, ci și siguranța ciclistului. Un model nepotrivit nu vă va permite să vă simțiți încrezători la volan, nu va oferi spațiu pentru manevre și va provoca oboseală rapidă. Citiți articolul până la final pentru a afla cum să alegeți bicicleta potrivită și ce parametri tehnici influiențează  costul modelului.

Alegerea bicicletei după menire

Toate modelele de biciclete pot fi împărțite aproximativ în 5 grupe:

  • Urbane. Sunt proiectate pentru utilizarea într-un mediu urban și deplasarea la o viteză care nu depășește 25 km / h. Stabilitatea bicicletei este asigurată de un cadru greu realizat din țevi cu diametru mare, iar portbagajul sau coșul inclus vă permit să transportați sarcini mici. Dispozitivul nu este conceput pentru a depăși urcările abrupte din cauza amortizării slabe, dar prețul său este disponibil pentru un cumpărător cu orice buget.
  • Montane. Dacă nu știți ce bicicletă să cumpărați pentru a conduce pe terenurile accidentate, puteți alege cu siguranță o bicicletă montană. Aceasta este un model universal cu amortizoare bune pentru o mișcare confortabilă atât pe suprafețe plane, cât și pe teren accidentat. Bicicleta montană depășește cu ușurință urcările abrupte și, datorită unui cadru puternic și protejat, transportul nu se teme de daunele cauzate de căderi.
  • Pentru  drum (sportive, turistice). Aceste modele se caracterizează printr-un cadru ușor, roți înguste și un volan coborât cu mânere curbe. Acest design reduce rezistența la aer, permițându-vă să atingeți viteză de până la 30-40 km / h.
  • Pentru cascadorie. Bicicletele pentru curse extreme au o dimensiune modestă, greutate redusă și un diametru mic al roții. Aceste caracteristici oferă o manevrabilitate excelentă a bicicletei - puteți sări, să vă rotiți în loc, să depășiți bordurile și parapetele pe ea. Bucșele de prindere care ies din roți fac ca modelul să fie recunoscut - servesc pentru a transfera centrul de greutate în punctul dorit.
  • Hibrid. Acestea combină caracteristicile mai multor clase de biciclete - cel mai des aceasta este o opțiune intermediară între modelele urbane și cele montane. În complet  pot fi incluse accesorii tipice pentru bicicletele de oraș (portbagaj, elemente de fixare), precum și anvelope rezistente pentru a conduce pe terenurile accidentate.

În această serie  există și modele pentru copii și biciclete pliante - acestea din urmă nu numai că pot fi transportate în portbagaj, ci și depozitate în cel mai mic apartament. Depinde de cumpărător să decidă ce model este mai bine să aleagă, reeșind  din obiectivul pe care îl are și a modului de viață obișnuit.

Alegerea modelului după înălțime

Măsurarea exactă a înălțimii ciclistului vă va ajuta să alegeți dimensiunea potrivită pentru bicicletă - dimensiunea cadrului, care se măsoară în centimetri, inci sau unități convenționale.

Acest tabel universal vă va ajuta să decideți dimensiunea:

Pentru o alegere  mai precisă, calculați dimensiunea conform instrucțiunilor:

  1. Măsurați înălțimea viitorului călăreț de la inghină până la podea.
  2. Înmulțiți valoarea obținută cu un coeficient de 0,66 dacă intenționați să cumpărați o bicicletă pentru drum sau 0,57 pentru a cumpăra o bicicletă montană.
  3. Împărțiți rezultatul la 2,54 pentru a obține dimensiunea în inci.

Alegerea bicicletei în funcție de greutate

Greutatea modelului este esențială atunci când alegeți o bicicletă bună pentru începători, bărbați mari sau femei mici. Atunci când alegeți o bicicletă pentru un călăreț care cântărește mai mult de 80 kg, nu trebuie să vă opriți la cel mai masiv model. La prima vedere, pare de încredere, dar, de fapt, manevrabilitatea transportului are de suferit. Nu se pot atinge viteze mari, dar corpul  va obosi constant. Mai bine să alegeți o bicicletă urbană cu un cadru și o tijă ușor înclinate în jos.

Pentru o femeie, alegeți o bicicletă ușoară, manevrabilă, cu mânere subțiri pe ghidon. Șaua ar trebui să fie largă și rama joasă - mai ales dacă intenționați să mergeți într-o rochie sau o fustă largă.

Nici o bicicletă pentru copii nu ar trebui să fie masivă. Copilul ar trebui să poată manipula vehiculul ușor și liber să ajungă la pedale.

Materialul cadrului

Materialul din care este fabricat cadrul bicicletei afectează greutatea produsului, longevitatea  acestuia, trăinicia, capacitatea de întreținere și costul final.

Cel mai des material folosit pentru producerea cadrelor:

  • Oțel. Material puternic, dur  și ieftin, care nu schimbă forma la o sarcină mai grea. Cadrul de oțel se pretează bine la reparare prin sudare, dar are un dezavantaj semnificativ - greutate mare.
  • Aliaje de aluminiu. Cadrele din aluminiu sunt ușoare, permițând bicicletei să accelereze rapid în regiunea muntoasă. Dezavantajele materialului sunt rezistența redusă, amortizarea slabă a vibrațiilor și întreținerea redusă.
  • Titan. Unul dintre cele mai bune materiale- este puternic, dur, fără corozie. Cu toate acestea, datorită tehnologiilor complexe de sudare, cadrele pentru biciclete din titan sunt mai scumpe decât cadrele din oțel și aluminiu.
  • Carbon. Cel mai ușor material, care nu este inferior ca rezistență față de titan și din punct de vedere al rigidității - aluminiu. Minusuri - preț ridicat și sensibilitate în timpul loviturii.

Cadrele  sunt fabricate și din magneziu, scandiu și beriliu, dar rareori se găsesc pe piață.

Tipuri de frâne

Cel mai răspândit tip de frână este cel cu lanț, în care rotația pedalelor  transmite frâna  roții din spate cu ajutorul lanțului. Avantajele mecanismului sunt o rezistență bună, permițând să reziste la sarcini grele, eficiență ridicată, ușurință în instalare și înlocuire.

Există și alte tipuri de frâne:

  • Pe curea - frâna se transmite folosind o curea. Piesa emite un zgomot minim, nu necesită lubrifiere, nu se teme de coroziune și are o greutate redusă. Greutatea de doar 80 de grame, cureaua de transmisie fiind mult mai usoara decat orice alt tip de lant (fapt datorat insertiilor de carbon). Un dezavantaj clar al acestei curele de transmisie este montarea acesteia : fiind realizata dintr-o singura bucata, aceasta nu poate fi in niciun fel dezasamblata.
  • Cu arbore - în loc de lanț și curea, transmisia folosește un arbore. Sistemul are o durată lungă de viață și este ușor de utilizat. Frâna este protejată în mod fiabil de murdăria drumului și nu necesită ungere frecventă. Dezavantajele soluției sunt prețul ridicat și schimbarea treptelor de viteză numai cu ajutorul bucșelor planetare.
  • Transmisie electrică - transformă energia electrică în energie mecanică, direcționând-o către roată direct la locul de generare. Prețul ridicat și greutatea ridicată sunt considerate principalele dezavantaje ale bicicletelor electrice.

Tipuri de amortizoare

Amortizarea contează atunci când cumpărați o bicicletă pentru a conduce pe terenurile accidentate sau pentru un ciclist cu o greutate mai mare de 80 kg.

Ce tipuri de amortizoare de biciclete există:

  • Amortizarea furcii din față - optimă pentru o conducere confortabilă și agilă. Sistemul este disponibil în modelele de turism, montane și hibride, funcția sa este de a absorbi în mod eficient neregulile pe suprafața drumului și de a bloca transmiterea vibrațiilor.
  • Amortizare cu suspensie dublă - întâlnită la bicicletele montane și bicicletele off-road și afectează semnificativ costul modelului. Beneficiile celor două amortizoare pot fi apreciate atunci când conduceți pe teren accidentat, nisip, iarbă și pietriș.

Dacă intenționați să folosiți bicicleta în condiții urbane, este logic să priviți bicicletele fără amortizare. Aceste modele ușoare sunt sensibile la denivelările de pe drum, dar vă permit să vă deplasați foarte repede.

Amortizoarele se diferă nu numai prin tip, ci și prin design. Tipul elastomeric cu arc, care absoarbe loviturile folosind un arc și o tijă de polimer, este considerat justificat din punct de vedere al prețului și al practicității. Tipurile de amortizoare cu ulei vor costa puțin mai mult, dar, din punct de vedere al eficienței, le depășesc pe cele elastomerice.

Amortizoarele de aer s-au dovedit bune, absorbind  loviturile prin intermediul aerului comprimat pompat în cilindri. Sunt durabile și vă permit să reglați nivelul de duritate folosind o pompă - pur și simplu pompați mai mult sau mai puțin aer în rezervor.

Tipul sistemului de frânare

Mecanismul cu clichet se găsește la cele mai simple modele de biciclete. Sistemul funcționează elementar - când întoarceți pedalele înapoi, tracțiunea este blocată și frânează roata din spate. Dar pentru bicicletele care  dezvoltă  viteze mari, sistemul de frânare cu clichet este nesigur - vehiculul poate derapa.

Dacă nu sunteți sigur cum să alegeți o bicicletă pentru a merge cu viteză mare, acordați atenție tipului de sistem de frânare. În afară de clichet, mai sunt trei:

  • Frână în V - este alcătuită din două plăcuțe, care, atunci când declanșatorul este tras la volan, sunt apăsate pe roata din spate și opresc mișcarea. Această opțiune nu este lipsită de dezavantajele sale - datorită forței slabe de frânare, declanșatorul ar trebui să fie tras în avans, altfel nu se poate evita o coliziune.
  • Cu disc - funcționează prin analogie cu sistemul de frânare în V, dar tampoanele nu apasă janta, ci rotorul de frână atașat la butuc. Modulul de disc este ușor de întreținut și funcționează fiabil chiar și atunci când roata este murdară. Dar sistemul trebuie să fie ajustat periodic și adaptat la greutatea călărețului.
  • Disc hidraulic - tampoanele sunt acționate de un fluid special, care asigură o forță mare de frânare. Cumpărarea unei biciclete cu frâne hidraulice este costisitoare, dar puteți circula în siguranță la viteze mai mari.

Diametrul roții

Acest parametru este întotdeauna luat în considerare împreună cu tipul de bicicletă. Există mai multe standarde conform cărora un model al unei anumite clase este echipat cu roți de un anumit diametru:

  • de  munte - diametru 29 inch;
  • de drum - 28 inci;
  • urban - 26 inch;
  • pentru  copii și adolescenți - până la 24 inci.

Cu o creștere a diametrului roții, viteza de rulare este îmbunătățită automat, viteza crește și confortul de mers crește. Roata cu diametru mare este mai puțin sensibilă la obstacole datorită unghiului mic de contact cu obstacolul. Dar la bicicletele cu roți mari, dinamica accelerației suferă - trebuie să depuneți mai mult efort pentru a porni. În plus, roțile mari măresc greutatea și dimensiunile întregului vehicul, ceea ce reduce manevrabilitatea acestuia.

Tipuri de pedale

Puteți alege cel mai bun model de bicicletă în funcție de tipul de pedale:

  • Cu platformă - reprezintă o axă cu rulmenți, fixată pe o platformă de sprijin. Aceasta este cel mai universal tip de pedală, a cărui fiabilitate depinde direct de material. Cele mai fragile și de scurtă durată sunt pedalele din plastic, cele mai puternice sunt metalice.
  • Cu contact - pedale cu elemente de fixare speciale concepute pentru fixarea pantofilor de ciclism. Blocul de montare asigură o aderență sigură și crește eficiența picioarelor - nu numai că puteți împinge pedala, ci și trage cu ea.
  • Combinate - tip față-verso, unde una dintre suprafețele pedalei este echipată cu un element de fixare pentru pantofii de ciclism, iar a doua este realizată sub forma unei platforme obișnuite. Puteți merge cu o astfel de bicicletă cu sau fără echipament special.

Cele mai scumpe vor fi bicicletele cu pedale de tip contact, cele mai ieftine -  cele cu platformă.

Alți parametri tehnici

Evaluarea parametrilor suplimentari ai modelului va ajuta la alegerea bicicletei potrivite pentru un adult:

  • Proiectarea coloanei de direcție. Standardul modern este o conexiune fără fire ușor de instalat și de întreținut. Bicicletele mai scumpe au un design integrat sau semi-integrat - sunt fiabile și fără probleme în exploatare.
  • Tipul jantei. Jantele duble și triple sunt cele mai rezistente, iar jantele simple sunt cele mai rele. La bicicletele pentru șosea se ia în considerare și înălțimea profilului, care are o influență asupra stabilizării transportului în timpul mersului cu viteză mare.
  • Ieșire reglabilă a volanului - designul vă permite să schimbați nu numai înălțimea volanului, ci și înclinarea acestuia atunci când reglați bicicleta la dimensiunile pilotului. Sistemul este disponibil numai pentru proprietarii de modele turistice și de drum, dar în cele montane nu se găsește din cauza sarcinii mari pe  partea din față a cadrului.

 

Теперь, когда вы знаете практически все о велосипедах и имеете представление об основных характеристиках, можно заняться выбором подходящей модели велосипеда. Для начала определитесь с типом байка, а затем подбирайте базовые параметры.


Diagonală, rezoluție, tip de matrice, rată de reîmprospătare...nu știți de unde să începeți alegerea unui televizor? Dar nu vă faceți griji! Haideți să înțelegem împreună această întrebare, astfel încât să puteți face alegerea corectă.

31.05.2024

O mașină de spălat nu este o achiziție obișnuită. Pentru a cumpăra o tehnică bună, merită să luați în considerare o serie de parametri. Care dintre aceștia? Vă spunem în continuare.

21.05.2024

Când vine vorba de alegerea unui frigider, fiecare dintre noi își dorește să găsească un model care să reziste mult timp și fără nicio reclamație. Cu toate acestea, varietatea de modele face dificilă alegerea opțiunii potrivite... Citiți ghidul

17.04.2024

Diminețile, o ceașcă de cafea este salvarea? Atunci, o cafetieră calitativă este esențial. Luați în considerare preferințele dvs, comparați mărcile și alegeți opțiunea perfectă, iar articolul nostru vă va ajuta cu siguranță în acest sens.

11.04.2024